Vraag 1: Op welke niveaus kan medezeggenschap plaatsvinden?

Bij ondernemingen in Nederland kan medezeggenschap op twee niveaus plaatsvinden.

  1. Medezeggenschap kan plaatsvinden binnen de onderneming. Als er sprake is van medezeggenschap binnen de organisatie dan is er sprake van medezeggenschap door een ondernemingsraad. Bij ondernemingen die geen ondernemingsraad hebben kan dit ook een personeelsvertegenwoordiging zijn.
  2. Medezeggenschap kan ook plaatsvinden buiten de onderneming. Dit betekent dat er sprake is van medezeggenschap door vakbonden.

Het is belangrijk om te realiseren dat er geen strikt onderscheid is tussen deze twee niveaus. Het kan namelijk voorkomen dat een werkgever samen met een vakbond een ondernemings-cao afsluit. Deze cao is dan van toepassing op één onderneming ( of één concern). Dit is dus weer binnen de onderneming en niet ondernemingsoverschrijdend.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s