Vraag 11: Wanneer moet je een ondernemingsraad hebben?

Als in een onderneming gemiddeld vijftig of meer werknemers werken, dan moet de ondernemer een ondernemingsraad instellen.
Als je een kleinere onderneming hebt, met tien tot vijftig werknemers, dan moet de ondernemer een personeelsvertegenwoordiging (PVT) instellen als de meerderheid van het personeel daarom vraagt. Dus als jij 10 werknemers hebt en 6 werknemers willen een personeelsvertegenwoordiging, dan is dat verplicht.

Heb je een onderneming met 10 maar minder dan 50 werknemers en komt er geen verzoek tot instelling van een PTV, dan moet de ondernemer het personeel ten minste twee keer per jaar in de gelegenheid stellen om met de ondernemer van gedachten te wisselen over de gang van zaken in de onderneming. Ten minste een keer per jaar moet de ondernemer tijdens een personeelsbijeenkomst informatie verschaffen over de resultaten van de onderneming over het voorafgaande jaar en over zijn verwachtingen voor het komende jaar.

Heeft jouw onderneming minder dan tien werknemers? Dan hoef je de medezeggenschap niet formeel te regelen. Het moet niet, maar het mag wel.  Lees bij vraag 10 wat daar de voordelen van zijn!

“Wij zijn een bedrijf met 9 werknemers. Op het advies van LieshoutWesterhout Advocaten hebben wij een ‘personeelsvertegenwoordiging’ opgericht. Werknemers blij, dus wij blij!”

 

Een gedachte over “Vraag 11: Wanneer moet je een ondernemingsraad hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s