Vraag 14: Hoe organiseer je OR-verkiezingen?

Een ondernemingsraad heb je niet zomaar. Om een goede ondernemingsraad te krijgen moet de verkiezingsprocedure zorgvuldig verlopen. Om de verkiezingsprocedure goed te laten verlopen is het van belang dat er een duidelijk tijdschema is. Iedereen weet daardoor wat die wanneer moet doen.

Hieronder staat een stappenplan voor de verkiezingsprocedure.  Dit plan is gebaseerd op voorbeeldreglement van FNV. 

  1. Stel de verkiezingscommissie samen. Als er nog geen OR is dan kan de werkgever zelf de verkiezingen organiseren of dit delegeren aan een voorbereidingscommissie.
  2. Stel in overleg met de werkgever de verkiezingsdatum vast en kondig deze datum aan. Kies een datum waarop zoveel mogelijk werknemers kunnen. Tussen het bepalen van de verkiezingsdatum en de daadwerkelijke verkiezingsdatum moet 13 weken zitten.
  3. Stel een lijst op met de kiesgerechtigde en verkiesbare personen
  4. Nodig de vakbonden (uiterlijk 12 weken voor de verkiezingen) schriftelijk uit voor het stellen van kandidaten
  5. Ga op zoek naar kandidaten. Uiterlijk zes weken voor de verkiezingen sluit de termijn waarbinnen de vakbonden kandidaten kunnen stellen.
  6. Als alle kandidatenlijsten binnen zijn, moet hun geldigheid worden gecontroleerd. In de meeste reglementen staat dat dit uiterlijk drie weken voor de verkiezingsdatum moet gebeuren.
  7. Maak uiterlijk twee weken voor de verkiezingen maak je de goedgekeurde kandidatenlijsten aan de werknemers en de werkgever bekend.
  8. De verkiezingsdag is een belangrijke dag tijdens de or-verkiezingen. In het reglement staat welke regels voor jouw bedrijf voor de verkiezingsdag precies van toepassing zijn. Stem je in een stemlokaal of per post?
  9. Controleer eerst de geldigheid van de stembiljetten en tel vervolgens de geldige en de ongeldige stembiljetten.

En regel nog een ding: voldoende publiciteit! Zet de kandidaten in het zonnetje en vertel je collega’s waarom het belangrijk is dat ze allemaal stemmen!

Een gedachte over “Vraag 14: Hoe organiseer je OR-verkiezingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s