Vraag 28: Wat gebeurt er bij onenigheid tussen werkgever en ondernemingsraad?

Als de vraag aan de orde is of de wet wel juist is toegepast of als de ondernemingsraad vermoedt dat hij ten onrechte niet is betrokken bij een besluit, kan een geschil worden voorgelegd aan de bedrijfscommissie.

Bedrijfscommissie, kantonrechter of ondernemingskamer
Leidt bemiddeling en advies van de bedrijfscommissie niet tot een oplossing, dan kan men zich tot de kantonrechter wenden onder overlegging van het verslag van bevindingen en het advies van de bedrijfscommissie. Bemiddeling via de bedrijfscommissie is verplicht, voordat de werkgever of de ondernemingsraad een geschil aan de kantonrechter mag voorleggen. Wanneer onenigheid ontstaat na een adviesplichtig besluit kan de ondernemingsraad direct beroep instellen bij de ondernemingskamer. De ondernemingsraad hoeft het geschil dan niet eerst voor te leggen aan een bedrijfscommissie.

Een gedachte over “Vraag 28: Wat gebeurt er bij onenigheid tussen werkgever en ondernemingsraad?

  1. […] De bedrijfscommissie is een commissie ingesteld door de SER. Iedere groep ondernemingen, zoals de bouw, groothandel, de welzijnssector en de metaal, heeft zijn eigen bedrijfscommissie. Organisaties van werkgevers en werknemers wijzen elk de helft van de leden aan. De bedrijfscommissie bemiddelt en adviseert. Een andere belangrijke taak van de bedrijfscommissie is het bevorderen van de medezeggenschap binnen de sector. Daarnaast kan de bedrijfscommissie adviseren bij onenigheid tussen werkgever en ondernemingsraad.  […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s