Vraag 36: Welke werknemers tellen mee?

Een ondernemingsraad moet worden ingesteld als er 50 of meer personen in de onderneming werken.

Welke personen tellen mee?
Bij het tellen van het aantal in de onderneming werkzame personenwerknemers tellen werknemers (collega’s met een contract, een arbeidsovereenkomst of een publiekrechtelijke aanstelling) mee. Of een werknemer al dan niet in deeltijd werkt maakt niet uit. Uitzendkrachten tellen mee zodra zij twee jaar in de organisatie werken. Ook werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben maar feitelijk ergens anders werken (bijvoorbeeld gedetacheerde werknemers) tellen mee.

‘In de onderneming werkzaam’
Als er in de organisatie sprake zijn van werknemers die ergens anders in dienst zijn maar wel hun werk in jouw organisatie verrichten dan tellen deze niet automatisch mee. Er is wel een mogelijkheid om deze werknemers onder de ‘in de onderneming werkzame personen’ te rekenen. Dit moeten de ondernemer en ondernemingsraad dan samen besluiten. Denk hierbij aan de medewerkers van de kantine die dagelijks in de kantine staan maar formeel gezien in dienst zijn van een cateraar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s