Vraag 42: Hoe werkt een Europese ondernemingsraad?

In sommige gevallen is er een verplichting voor internationale concerns om in onderhandeling te treden met vertegenwoordigers van bepaalde werknemersorganisaties uit landen van de EU of staten binnen de Europees Economische Ruimte (EER).

Criterium
Deze verplichting geldt voor ondernemingen of concerns bij wie de afgelopen twee jaar gemiddeld meer dan duizend medewerkers binnen de EU of de EEC werken, terwijl minimaal twee ondernemingen in verschillende staten ieder meer dan 150 werknemers tellen.

Doel
Het doel van de onderhandelingen tussen het (hoofd)bestuur en vertegenwoordigers van medewerkers is om de medezeggenschap vorm te geven ten aanzien van aangelegenheden die nationale grenzen overschrijden. Maar de regelingen die ontstaan brengen vaak lang niet de rechten met zich mee die voor Nederlandse ondernemingsraden gelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s