Vraag 43: Wat kan je doen als niet duidelijk is of advies van de ondernemingsraad is vereist?

Het is niet altijd duidelijk of er advise moet worden gevraagd over een bepaalde kwestie aan de ondernemingsraad. Je moet bijvoorbeeld advise vragen over een ‘belangrijk’ onderwerp. Maar wat moet er nou onder ‘belangrijk’ worden verstaan?

Kantonrechter
Het kan dus zijn dat de ondernemer geen advies heeft gevraagd, maar dat dit wel had gemoeten. Als de onderneming geen advies heeft gevraagd, terwijl de ondernemingsraad wel vind dat dit vereist is, dan kan de ondernemingsraad bij de kantonrechter een verzoek indienen om het vragen van advies af te dwingen. De kantonrechter beslist in zo een geval of er wel of geen advies gevraagd moet worden.

Ondernemingskamer
Als het besluit wordt genomen zonder advies, dan kan de ondernemingsraad een procedure starten bij de ondernemingskamer. Bij de ondernemingskamer zal de vraag centraal staan of het besluit kennelijk onredelijk was. Het besluit is al snel kennelijk onredelijk als het advies niet is gevraagd, terwijl de ondernemer hiertoe wel gehouden was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s