Vraag 46: Wat is het recht op overleg?

Bij het recht op overleg moet onderscheid worden gemaakt tussen vergaderingen van de ondernemingsraad en vergaderingen tussen de ondernemer en de ondernemingsraad (“overlegvergaderingen”).

Vergadering van de ondernemingsraad
In het reglement van de raad wordt een regeling getroffen voor vergaderingen van de ondernemingsraad. In het reglement moeten bepalingen staan over het bekendmaken van de agenda van de vergaderingen van de ondernemingsraad. De ondernemer is niet aanwezig bij deze vergaderingen. Wel krijgt de ondernemer een afschrift van de agendapunten van de vergadering. Dit afschrift moet de ondernemer uiterlijk een week voor de vergadering ontvangen. De ondernemingsraad heeft de mogelijkheid om een interne of externe deskundige uit te nodigen om de vergadering bij te wonen.

Overlegvergaderingen
Een overlegvergadering is een vergadering tussen de ondernemer en de ondernemingsraad. De ondernemer wordt in dit geval vertegenwoordigd door een bestuurder. Uit de wet volgt dat als de bestuurder verhinderd is, hij zich ook door een vertegenwoordiger van de moedermaatschappij, een vertegenwoordiger van de raad van commissarissen of door een medewerker kan laten vervangen. Het is ook mogelijk dat deze personen de bestuurder bijstaan tijdens de overlegvergadering.

Hoe vaak?
Minimaal twee keer per jaar moet de algemene gang van zaken in de onderneming worden besproken in een dergelijke vergadering. De ondernemer moet laten weten of hij bezig is met besluiten waarover de ondernemingsraad advies of instemming moet geven. Als de ondernemer bezig is met dergelijke besluiten, dan moet er een afspraak worden gemaakt wanneer de ondernemer de raad bij zijn besluitvorming gaat betrekken.

Een gedachte over “Vraag 46: Wat is het recht op overleg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s